Mézeskalács muffin


Mézeskalács muffin, ínycsiklandó puha finomság, amit tetszés szerint díszíthetsz!

A mézeskalács az egyik legfinomabb téli sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A muffin változata is csodás ízű, tetszés szerint díszíthető, így nem csak finom, de gyönyörű is. Bevonhatjuk krémmel, vagy cukormázzal.

 Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só

Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olvasztott, kihűtött vajat, a mézet és a tejet. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és jól összekeverjük. A muffin formákat megtöltjük a tésztával, előmelegített 180 fokos sütőben, nagyjából 20 perc alatt megsütjük. A tésztájába tetszés szerint kerülhet egy maréknyi mazsola, dió, vagy mogyoró.

Bármilyen krémmel díszíthetjük. A mascarpone krém az egyik legegyszerűbben elkészíthető. Ehhez 250 g mascarponét kikeverünk 3 evőkanál porcukorral, kevés vaníliaaromával, 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és már kész is. A krémet színezhetjük is kevés ételfestékkel. A muffinokat mézeskalács figurákkal is díszíthetjük, megszórhatjuk cukorgyöngyökkel.

Ha nem szeretnénk krémmel díszíteni, akkor cukormázba márthatjuk, vagy a tetejére csorgathatjuk.


Hogyan készítsünk tökéletes mázat a mézeskalácsunkra?

Az ünnepek folyamán talán nincs is olyan konyha, ahol ne készülne egy nagy adag finom mézeskalács. Szinte mindenkinek meg van a bevált receptje, de a díszítés már jóval nehezebb feladat. Ma szeretnénk megmutatni nektek, hogyan lehet csodálatos cukormázat készíteni, amivel remekül lehet díszíteni a mézeskalácsokat.

 Hozzávalók:
  • mézeskalács
  • 1 tojásfehérje
  • 3 – 4 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé

Először is süssünk egy adag mézeskalácsot, mi a bögrés mézeskalácsra szavazunk, ezt nem lehet elrontani.

A máz elkészítéséhez a hozzávalók mennyisége attól függ, hogy mekkora adagot szeretnél díszíteni. Ha be is akarod vonni a mézeskalácsokat, akkor nagyobb adagra lesz szükséged. A képen látottakhoz 6 tojásfehérjét és 400 gramm porcukrot használtam. Elkészítheted egy dupla falu edényben, vagy egy fazék és egy fém tál/ habüst segítségével.

A fazékban vizet teszünk fel forralni (kb a fazék 1/3 részéig érjen a víz), a tetejére tesszük a fém tálat. Fontos, hogy a méretek passzoljanak. A felső tál alját ne érje a zubogó víz. A tojásfehérjéket a tálba teszed a cukorral, a csipet sóval és néhány csepp citromlével együtt. Habverővel, vagy kézi robotgéppel addig vered, amíg olyan sűrű lesz, hogy megáll a habverőn. Gyorsabban elkészül, ha a tojásfehérjéket félig felvered és csak ezután adod hozzá fokozatosan a porcukrot, a sót és a citromlét. Kristálycukorral is elkészíthető. Miután kész a kemény hab, nem szabad tovább tűzhelyen hagyni, le kell venni a gőzölgő edényről, mert a tojásfehérje kicsapódhat.

A cukormáz folyékony ételfestékkel remekül színezhető.

Végezetül pedig belemártogatjuk a kiszaggatott formákat, ezután rácsra téve hagyjuk azokat megszáradni!

Dezsi Hajnalka receptje!

 Receptek forrása: ketkes.com
Tetszett a cikk?

 

Karácsonyi cikkajánló

Karácsonyi ételek és hiedelmek.
Karácsonyi szokások, Hazai
A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házass ...
Mézeskalácsos kevert süti + Videó
Karácsonyi receptek, Sütemények
Sokszor sütjük ezt a kevert sütit az ünnepi időszakban, mert az illata valami csodás és finom is.
Betlehemi csillag
Karácsonyi történetek, Családi
A három bölcs és a betlehemi csillag a ravennai San Apollinare Nuovo bazilika mozaikján (i. sz. 565)
„A legboldogabb karácsony"
Karácsonyi történetek, Írói
Az utolsó fél kilónyi kristálycukor maradékot megfőztük szaloncukornak.
Kioltott gyertyaláng
Karácsonyi történetek, Írói
Ahogy kinyitom a bejárati ajtót, mennyei illatok csapják meg az orrom. A sült hús fűszeres, fokhagymás illata kev ...
Karácsonyi örökzöldünk a magyal
Karácsonyi szokások, Hazai
A karácsonyi időszakban a magyal különös jelentőséggel is bír.
Mit kapsz vissza az élettől
Karácsonyi történetek, Írói
A kislány unokája kiválaszt egy tortát amivel szeretné meglepni a nagyapát akinek születésnapja van.
Vass Albert Angyalka
Karácsonyi történetek, Írói
- Itt a gyufa! - csilingelte örömtől lelkesen a kislány. - Most meggyújtom a gyertyákat, nézzék!
A Karácsonyi Töltött Káposzta Alapja
Karácsonyi receptek, Főételek
A november 24-én elkészített savanyú káposzta tökéletes alapanyagot biztosít a karácsonyi töltött káposztának

További cikkek »