A legjobb karácsonyi fűszereink

A legjobb karácsonyi fűszereink


Mindent a legjobb karácsonyi fűszerekről

Legyen szó a tűzhelyen forralt borban rotyogó szegfűbors édes illatáról, vagy a gyömbér meleg citrusosságáról egy frissen sült kekszben, a konyhában kevés illat idézheti elő jobban a karácsony érzetét, mint a fűszerek. A fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors az ünnepek szinonimájává vált. De honnan származnak ezek a fantasztikusan illatos fűszerek? Olvass tovább, és tudj meg egy kicsit többet kedvenc fűszereidről, amelyek biztosan ünnepi hangulatba hoznak!

Karácsonyi fűszerek
 

Karácsonyi fűszer – Fahéj

Meleg, fűszeres aromájával a fahéj olyan fokú nosztalgiát kelt, amelyhez kevés más fűszer tud párosulni. Eszembe jut az almás pite vagy a mézeskalács illata azonnal. 

A fahéj egy bokros örökzöld fa, a Cinnamomum kérgéből származik, amely Srí Lankán őshonos. Ez a gazdag barna fűszer egykor értékesebb volt az aranynál, és Egyiptomban balzsamozásra és vallási szertartásokra használták. Később, a középkori Európában a fahéj ízesítésre való felhasználása élelmiszerekben a felsőbb osztályok szimbólumává vált.

 A fahéj a Cinnamomum fa belső kérgének levágásából készül. Amikor a kéreg megszárad, a csíkok fahéjrudaknak nevezett tekercsekké görbülnek. Ezeket a rudakat egészben vagy porrá őrölhetjük.

A Cassia a fahéj elterjedtebb fajtája, ma a legtöbb konyhában megtalálható. Erős, fűszeres, enyhén kesernyés ízű. A ceylon, vagy az "igazi" fahéj finomabb, virágszerűbb ízű, jobban megbecsülik, és így drágább is.

Karácsonyi fűszer – Kardamom

A gyömbér és a kurkuma közeli rokona, a kardamom növény maghüvelyéből készült fűszer. A növény Dél-Indiában őshonos, de az 1900-as évek elején német telepesek hoztak kardamomot Guatemalába, és ma ez a kis közép-amerikai ország a világ legnagyobb kardamomtermelője. Furcsa módon a guatemalai konyhában alig használnak kardamomot, és a termények nagy részét a világ más részeire exportálják.

A háromszög alakú kardamom hüvely vékony külső héjú, szálas magcsomókból áll, amelyek egész hüvelyben, magvakban vagy porban használhatók. A fűszer összetett illatú, édes és gyümölcsös, enyhe mentolos ízzel.

A kardamomnak két fő típusa van; fekete és zöld. Az "igazi" kardamom néven ismert zöld kardamom a legelterjedtebb fajta az élelmiszerboltok fűszer részlegében. A fekete kardamomnak nagyobb a hüvelye és füstös íze van, így jobban megfelel sós ételekhez.

Svédország a kardamom-imádó ország, a fűszert a húsgombóctól a sós és édes pékárukig sokféle ételbe építik be. Indiában egész kardamom hüvelyt használnak curry és basmati rizs elkészítéséhez. A kardamompor elengedhetetlen eleme a fűszerkeveréknek, a garam masala-nak, így számos indiai stílusú curry központi íze.

Karácsonyi fűszer – Gyömbér

Csípős frissességével és lágy édességével a gyömbér az édes és sós ételek széles skáláját egészíti ki. A karácsonyi szezonban a gyömbért általában süteményekben használják, mint például a mézeskalácsnál, vagy keverhető más ízekkel, például egy sütőtökös pitében.

A gyömbér nemcsak kulináris szuperképességekkel rendelkezik, hanem az immunrendszert is erősíti. Tehát akár, ha egy kis mézeskalácsot eszel, akár egy csésze meleg gyömbérteát iszol, ez a fűszer segít távol tartani a téli hideget a szervezet

Karácsonyi fűszer – Szegfűszeg

Az egyik legrégebbi fűszer, a szegfűszeg egy örökzöld fa kis vörösesbarna bimbója, amely az indonéziai Molucca-szigeteken őshonos. A kínai gyógyászatban évezredek óta használják. Már ie. 200-ban a kínai Han-dinasztia udvarába érkezett jávai követek szegfűszeget tartottak a szájukban, hogy illatosítsák leheletüket a császárnál tartott audienciákon.

A szegfűszeg intenzív illatú és forró, szinte kesernyés ízű, amelyet a fás édesség árnyalatai ellensúlyoznak. A listán szereplő fűszerek közül a szegfűszeg rendelkezik a legerősebb ízprofillal, ezért érdemes takarékosan használni, és ragaszkodni az adott recept által előírt mennyiséghez. Ha túl sokat használunk belőle, teljesen elnyomják az ételt, és még az ízét is megkeserítik. Kis mennyiség azonban kellemes meleg borsosságot adhat az édes és sós ételekhez. Ez a fűszer egészben vagy őrölt formában használható. Az egész szegfűszeg teltebb, intenzívebb ízt kölcsönöz. Tálalás előtt feltétlenül távolítsd el őket!

Forrás
pixabay.com
agraroldal.com
Tetszett a cikk?

 

Karácsonyi cikkajánló

Életem legmegrázóbb karácsonya
Karácsonyi történetek, Írói
Fel sem merült, hogy az ünnepet a kényelmes, kecskeméti lakásunkban töltsük és a dédnagyit kórházba vigyük a ...
Emlékem a diófestésről! + Videó
Karácsonyi történetek, Családi
Előkerült valahonnan két pici ecset és két kis üveg. 1-1,5 deciliteresek lehetettek. Bennük ezüst színű festé ...
Karácsonyi töltött káposzta
Karácsonyi receptek, Főételek
Karácsony töltött káposzta nélkül? Ilyen nincs!
Posztós Lenke: Szülőfalum templomába
Karácsonyi idézetek, egyéb
Szülőfalum templomába jöttem imádkozni: A jóIsten kegyelméért ismét hálát adni.
Karácsonyi versek, mondókák, mesék
Karácsonyi idézetek, egyéb
KarácsonyVilága: versek, mondókák, mesék...
Karácsonyi közös étkezések
Karácsony világszerte, Európában
A mértéktartás azonban nagyon fontos! Figyeljük rá, mennyit csipegetünk akár főzés közben, akár vendégségbe ...
Karácsonyfa és kapcsolatos szokások
Karácsonyi szokások, Hazai
Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította a Fejér vármegyei Martonvásáron levő ...
Mézeskalács muffin
Karácsonyi receptek, Sütemények
A mézeskalács az egyik legfinomabb téli sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A muffin változata is ...
Karácsonyi szokások
Karácsonyi szokások, Hazai
A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. A hiedelem szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, ...

További cikkek »